Millésime Chocolat - van boon tot reep

BEAN-TO-BAR

alleen uitzonderlijke verfijnde chocolade met jaartal... van boon tot reep

Millésime Chocolat is een ambachtelijk bean-to-barchocoladebedrijf gevestigd in de Belgische stad Luik dat rechtstreeks vanaf de cacaobonen werkt. Het is een van de weinige bean-to-barbedrijven in België.

 

Onze chocolade is voorzien van een jaartal, is afkomstig van een bepaalde streek, een duidelijk afgebakend geografisch gebied, en is bijgevolg beperkt. Net als in de wijnbouw willen we vooral de nadruk leggen op de rol van de natuur, waarbij de smaken jaar na jaar variëren, terwijl de algemene kenmerken van elke streek of van elk land behouden blijven.

 

Zoals dat met wijn mogelijk is, draait onze werkwijze rond de exclusieve verwerking van bonen die afkomstig zijn van uitzonderlijke plantages en streken om de eigenschappen ervan tot hun recht te laten komen.  We halen de oogsten, streken en jaartallen niet door elkaar.

 

We werken alleen met cacaobonen uit plantages die aandacht hebben voor de natuur en de biotoop en die intensief bodemgebruik verwerpen. Onze bonen zijn afkomstig van niet gemodificeerde variëteiten die de prototypische genen van de cacaobomen respecteren, waardoor een volledige traceerbaarheid mogelijk wordt, van de bonen tot de afgewerkte chocolade. We zorgen er ook voor dat de cacaoboeren een eerlijke vergoeding krijgen en dat kinderarbeid wordt geweigerd.

FABRICATIE

authentiek chocolade vervaardigen van A tot Z

We beheersen volledig het verwerkingsproces van de ruwe cacaobonen, van het branden tot het vervaardigen van afgewerkte producten. Onze bedoeling is onze knowhow benadrukken, van de keuze van de bonen tot de verkoop aan de consumenten. We keren terug naar het authentiek vervaardigen van ambachtelijke chocolade van a tot z. Na de ontvangst van de ruwe bonen in juten zakken kan ons werk als chocoladebrander en -maker beginnen ... De vervaardiging gebeurt volgens een complex proces waarbij diverse gespecialiseerde machines vereist zijn om de gefermenteerde bonen tot chocolade te verwerken: machines om te branden, te breken, te malen op steen, te concheren en te tempereren.

We besteden een bijzondere aandacht aan de selectie van onze bonen en aan de plantages waarvan ze afkomstig zijn. Het beheer van de cacaoplantage door de cacaoboer heeft gevolgen op lange termijn. Daarbij houdt hij rekening met heel wat parameters, met name de invloeden van de streek op de cacaoboom, de milieufactoren, de oorsprong van de cacaobomen en van de variëteiten ervan ... We werken alleen samen met plantages die de cacao op een geïntegreerde wijze telen.

Een strenge selectie van de oorsprong van de cacaobomen

In duizenden jaren tijd is er steeds meer diversifiëring in geteelde cacaobomen gekomen, waardoor ze in zeer uiteenlopende gebieden kunnen groeien. Wij hebben aandacht voor de oorsprong van de cacaobomen waaraan onze bonen groeien en kiezen alleen plantages die werken met niet gemodificeerde oervariëteiten. Zo werken we niet met hyperproductieve hybride bomen die door de industrie ontwikkeld zijn.

PLANTATIONS

De plantages kennen

TERROIR

De streek onder de aandacht brengen

De keuze voor de bonen berust op het concept van de streek. Vandaag kopen consumenten regelmatig chocolade waarvan ze de oorsprong niet kennen. Deze oorsprong is soms beperkt tot de vermelding van het producerende land. In onze selectie bepalen we ook de streek.  Er zijn in de wereld immers streken die bijzonder geschikt zijn voor de ontwikkeling van betere cacaosmaken. Met streek bedoelen we een specifieke natuurlijke regio die homogeen is op het vlak van smaak en waar er een echte knowhow is met betrekking tot de teelt en de bereiding van de cacaobonen.

 

We gaan veel verder dan gewoon de vermelding van het land en verwerken exclusief bonen van streken en plantages in domeinen in Cuba, Peru, Brazilië, Costa Rica, Belize, Guatemala, Honduras, Colombia, Venezuela, India, Sao Tomé, Kameroen, Madagaskar en Vietnam.

CONTACT

Tél: +32 (0) 486.233.383 - +32 (0) 472.991.093

Email : contact@millesime-chocolat.be

Réservation visites

Tél: 0486.948.928

ADRESSE

 

40-42 rue de Cockerill

4100 - Seraing (Belgium)

 

RESTEZ CONNECTÉ

  • Facebook Social Icon

©2019 par Millésime Chocolat